Η IWC Schaffhausen βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τη νέα της καμπάνια ‘Α SMARTWATCH. AND A HALF’. Στα τρία κωμικά σποτάκια που προβάλλονται στο YouTube πρωταγωνιστεί ο θρυλικός ωρολογοποιός της IWC, Kurt Klaus, όπου πραγματοποιεί μια απρόοπτη επίσκεψη σε ένα κατάστημα με ρολόγια.

Συζητώντας με τον υπάλληλο του καταστήματος, ο Klaus περιεργάζεται τα ρολόγια, εστιάζοντας σε ένα διαφορετικό τους χαρακτηριστικό σε κάθε ένα από τα φιλμάκια. Οι «αμείλικτες» ενημερώσεις, η μικρή διάρκεια της μπαταρίας και οι μερικές φορές, ακατανόητη εμπειρία του χρήστη, διακωμωδούνται διακριτικά. Στο τέλος του κάθε σποτ, τα smartwatch συγκρίνονται με την ευκολία και τη διαχρονικότητα του Portugieser Perpetual Calendar.

Ο μηχανισμός του διηνεκούς ημερολογίου που κατασκευάστηκε από τον ίδιο τον Klaus τη δεκαετία του 1980, αποτελεί ένα πραγματικό φαινόμενο μηχανολογίας και εφευρετικότητας. Ο μηχανισμός που αποτελείται από 80 μηχανικά μέρη και χωράει στην κάσα ενός ρολογιού χειρός, προβλέπει όλες τις ιδιορρυθμίες του Γρηγοριανού ημερολογίου ενώ μπορεί να  ρυθμιστεί πολύ εύκολα μέσω της κορόνας. Σε αντίθεση με ένα smartwatch, το μηχανικό power reserve του Portugieser, διαρκεί επτά ημέρες ενώ το ημερολόγιο του δεν χρειάζεται χειροκίνητη διόρθωση έως και το έτος 2100, δεδομένου ότι είναι σε θέση να αναγνωρίζει αυτόματα τα διαφορετικά μεγέθη των μηνών καθώς και να προσθέτει μια επιπλέον ημέρα στα δίσεκτα έτη. Η ένδειξη της φάσης της Σελήνης που διαθέτει, είναι τόσο ακριβής που αποκλίνει κατά μόλις μια ημέρα από την πραγματική φάση της Σελήνης, κάθε 577,5 χρόνια.

Μπορεί όμως η μαγεία αυτού του κειμηλίου της Υψηλής Ωρολογοποιίας να ξεπεράσει τα μοδάτα ηλεκτρονικά gadget ενός μοντέρνου smartwatch;

Η IWC Schaffhausen πιστεύει στην ομορφιά, την επινοητικότητα και την διαχρονικότητα των ρολογιών της, άφησε όμως εσκεμμένα ανοιχτό το τέλος των ταινιών της, επιτρέποντας στους καταναλωτές να σκεφτούν τι σημαίνει ‘έξυπνο’ για αυτούς τους ίδιους. Για κάποιους, η ικανότητα ενός ρολογιού να μετράει τον παλμό ή τα βήματα τους είναι κάτι ιδιαίτερα ευφυές. Για άλλους, ένα ρολόι που θα μπορεί να λειτουργεί το ίδιο αποτελεσματικά και τον επόμενο αιώνα, είναι εξίσου έξυπνο…

Ιδιαίτερες ευχαριστίες πρέπει να δοθούν στον Kurt Klaus, ο οποίος ξεκίνησε την πορεία του στην IWC το 1957, και μετά από 6 δεκαετίες, συνεχίζει να είναι ένας εμβληματικός πρωτεργάτης για την εταιρεία μας και για την παγκόσμια ωρολογοποιία.