Είναι αποδεδειγμένα ο πιο δημοφιλής stand up comedian της Κύπρου και παρουσιαστής του πρώτου σε τηλεθέαση προγράμματος του ALPHA Κύπρου, «Λούης Night Show» έρχεται αποφασισμένος ν’ αναστατώσει και την Ελλάδα, να μας κάνει να γελάσουμε μέχρι δακρύων και να φωνάζουμε «Κι άλλο, κι άλλο» Είναι αποδεδειγμένα καλλιτέχνης. 

Ποιός όμως είναι ο Λούης Πατσαλίδης;

Γεννήθηκε το 1980. Όταν ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ κηρύσσει εμπάργκο στα σιτηρά της ΕΣΣΔ, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρχίζει η εποχή του Συστήματος Παγκόσμιας Γεωγραφικής Θέσης ή GPS, η Κούβα αναγνωρίζει τη Δυτική Σαχάρα, το Ισραήλ και η Αίγυπτος συνάπτουν διπλωματικές σχέσεις και όταν στην Ελλάδα πραγματοποιούνται τα εγκαίνια της οδικής παράκαμψης Αχλαδόκαμπου.

Στα 13 ξεκινά να γράφεί τα πρώτα σατιρικά κείμενα, κάτι που το ξεκίνησε για πλάκα, αλλά μεγαλώνοντας είχε βάλει στόχο το χόμπι του να το κάνει επάγγελμα και μάλιστα τα κατάφερε όταν το Eurogroup τον Μάρτιο του 2013 ήρθε να γκρεμίσει τα όνειρα όλων των γονιών του νησιού. Πήρε την μεγάλη απόφαση να αφήσει τη σιγουριά της τράπεζας και επιτέλους να επικεντρωθεί σ’ αυτό που πάντα του άρεσε, να κάνει τον κόσμο να γελά. Το 2006 εμφανίστηκε επαγγελματικά στην πρώτη του παράσταση Stand up Comedy, που στην Κύπρο τότε ήταν ένα άγνωστο σπορ, και έχει στο ενεργητικό του περισσότερες από 600 επαγγελματικές παραστάσεις.

Το 2014 παρουσιάει στην τηλεόραση ΣΙΓΜΑ τη σατιρική εκπομπή «Show & Αβλαβές» και το 2016, μετακομίζει στην τηλεόραση του ALPHA ΚΥΠΡΟΥ, όπου παρουσιάζει τη σατιρική εκπομπή «Λούης Night Show».Μουσικός παραγωγός στον Παγκύπριο Μουσικό Σταθμό ACTIVE 107,4 παρουσιάζοντας μαζί με τον Τάσο Θεοδώρου ένα από τα καλύτερα Breakfast Shows της Κυπριακής Ραδιοφωνίας.

Ειναι παντρεμένος τα τελευταία 12 χρόνια και έχει αποκτήσει 2 μικρά τερατάκια, μια κόρη 11 χρονών και ένα γιο 9.

H Συνέντευξη

Έχετε χαρακτηριστεί ο κορυφαίος stand up comedian της Κύπρου τι είναι αυτό που σας καθιέρωσε σε αυτό το πολύ δύσκολο είδος;

Όταν ασχολείσαι με οποιαδήποτε μορφή τέχνης, ο μόνος παράγοντας που μπορεί να σε καθιερώσει είναι ο κόσμος. Ναι, χρειάζεται ταλέντο. Ναι, χρειάζεται πολλή δουλειά αφοσίωση κτλ, αλλά ο κόσμος είναι αυτός που σου φέρνει την καταξίωση. Και όταν έρθει αυτό, μετά χρειάζεται ακόμα περισσότερη δουλειά, μεγαλύτερη αφοσίωση για να μπορέσεις να κρατηθείς. Δεν πρέπει ποτέ να πεις ότι έφτασες στην κορυφή γιατί μετά την κορυφή αρχίζει η κάθοδος. Έτσι, λοιπόν, εγώ πάντα δουλεύω και προσπαθώ διαρκώς να βελτιώνομαι, να μαθαίνω.

 

Ο Λούης Πατσαλίδης για πρώτη φορά σε μια μίνι περιοδεία ανά την Ελλάδα με τη stand up comedy “Made in Cyprus”, πως πήρατε αυτή την απόφαση και τι είναι αυτό που θα δούμε στο Θέατρο Χυτήριο;

Ποτέ δεν κάνω κάτι βιαστικά. Είναι κάτι που σχεδιάζω εδώ και 2 χρόνια. Στην αρχή ξεκίνησα με το κείμενο (να πω ότι η γλώσσα της παράστασης θα είναι η δημοτική με κάποιες πινελιές από την Κυπριακή διάλεκτο για να είναι κατανοητή από όλους). Πέρσι ήρθα και έκανα δυο παραστάσεις με τον φίλο μου και σπουδαίο στο είδος Γιώργο Χατζηπαύλου στην Αθήνα αλλά και μια εμφάνιση στο Φεστιβάλ Κωμωδίας Θεσσαλονίκης, όπου και δοκίμασα διάφορα πράγματα να δω τι λειτουργεί και τι όχι. Φέτος νιώθω έτοιμος γι’ αυτό το βήμα.

 

Από που εμπνέεστε για τα κείμενά σας;

Ασχολούμαι με το observational comedy, δηλαδή παρατηρώ τι συμβαίνει γύρω μου, κάτι που είδα, κάτι που άκουσα, κάτι που συνέβη σ’ μένα. Όλα τα παραπάνω είναι η δική μου πηγή έμπνευσης, γι’ αυτό και ο κόσμος που έρχεται στις παραστάσεις μου ταυτίζεται. Πάντα θα βρεις ένα κομμάτι οικείο στα κείμενά μου.

 

Τι είναι αυτό που διαχωρίζει, επί της ουσίας, έναν σταντ-απ κωμικό από έναν κωμικό ηθοποιό;

Ο σταντ-απ κωμικός, επί της ουσίας, δεν χρειάζεται να τελειώσει δραματική σχολή. Δεν χρειάζεται υποκριτικό ταλέντο, αλλά ένα δυνατό κείμενο και μια καλή παρουσία στην σκηνή. Επίσης, ο ηθοποιός τελειώνει μια σχολή, μπαίνει σ’ ένα ρόλο- ενσαρκώνει δηλαδή κάτι που δεν είναι, σε αντίθεση μ’ έναν σταντ-απ κωμικό που είναι απλά ο εαυτός του, δεν υποδύεται κάτι!

Ποια είναι τα στοιχεία αυτά που διαφοροποιούν την ελληνική από την ξένη σταντ-απ κωμική σκηνή αυτή τη στιγμή που μιλάμε;

Στο εξωτερικό απευθύνονται σε ένα πολύ μεγαλύτερο αριθμητικά κοινό. Επίσης, υπάρχουν περισσότερες σκηνές και τρόποι να δείξεις την δουλειά σου. Δεν νομίζω να υπάρχουν άλλες διαφορές.

Το ελληνικό κοινό πιστεύετε πως είναι αρκετά εξοικειωμένο με το είδος αυτό;

Πλέον ναι!  Έχει βοηθήσει σίγουρα η τεχνολογία, μέσω της οποίας μπορείς να βλέπεις και να μαθαίνεις τι συμβαίνει στο εξωτερικό ανά πάσα στιγμή, καθώς και το γεγονός ότι υπάρχουν περισσότεροι κωμικοί από ό,τι πριν 20 χρόνια.

Πώς είναι να είσαι σταντ-απ κωμικός σε μια χώρα που πιστεύει ακόμα σε στερεότυπα;

Δεν νομίζω ότι υφίσταται πλέον αυτό σε τόσο μεγάλο βαθμό, ίσως πιο παλιά!  Η νέα γενιά δεν πιστεύει σε στερεότυπα. Είναι πιο ελεύθερα πνεύματα και πιο ανεξάρτητα από ό,τι στο παρελθόν.

Αν θα έπρεπε να δώσετε μια ελληνική περιγραφή του Stand Up Comedy ποια θα ήταν αυτή;

Η τέχνη, όπου ένας κωμικός έρχεται σε άμεση επαφή με το κοινό με στόχο το γέλιο.

Πόσο “δύσκολο” είναι να περιμένουν όλοι να τους κάνετε να γελάσουν;

Πολύ. Και δεν εννοώ μόνο στις παραστάσεις, αλλά και στην καθημερινότητα! Δεν είμαστε συνέχεια μέσα στη τρελή χαρά. Μπορεί να είμαι φύσει αισιόδοξος, αλλά όπως όλος ο κόσμος έτσι και εμείς και θα νευριάσουμε και θα στεναχωρηθούμε.


 Είστε εσείς, ένα μικρόφωνο και χιλιάδες μάτια να σας παρακολουθούν. Πώς το διαχειριστήκατε όλο αυτό από την πρώτη επαφή σας με τον κοινό μέχρι σήμερα;

Με ταπεινότητα, χωρίς να αφήσω ποτέ τον εαυτό μου να ψωνιστεί και να πάρουν τα μυαλά μου αέρα. Γιατί αν γινόταν αυτό, με μαθηματική ακρίβεια, θα ξεκινούσε η αντίστροφη μέτρηση!

Τι κάνετε για να επιβιώσει το γέλιο επί σκηνής όταν καμιά φορά χάνεται η έμπνευση;

Επειδή ένα κείμενο πριν το παρουσιάσω στη σκηνή, το περνάω από κόσκινο και το δοκιμάζω σε διάφορες περιπτώσεις πριν πω “το έχουμε”, ελαχιστοποιώ τον κίνδυνο του να μην αρέσει και να μην βγάλει γέλιο. Συνεπώς και ευτυχώς δεν έχω ζήσει κάτι ανάλογο πάνω στη σκηνή, και ελπίζω να μην το ζήσω στο μέλλον.

Ευχόμαστε ολόψυχα σε αυτόν τον μεγάλο καλλιτέχνη να συνεχίσει να κάνει να γελάμε γιατί το έχουμε ανάγκη

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Λούης Πατσαλίδης- “Made in Cyprus
Stand Up Comedy
Για Θεατές 16 +

ΙΩΑΝΝΙΝΑ
ΘΕΑΤΡΟ ΕΚΦΡΑΣΗ, Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου
Ώρα έναρξης: 21.15
Τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ/Προπώληση 10 ευρώ
Πληροφορίες: 6907500710
Προπώληση εισιτηρίων: στο ταμείο του θεάτρου και στο Sherlock coffee maker

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΘΕΑΤΡΟ ΦΑΡΓΚΑΝΗ ART, Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου
Ώρα έναρξης: 21.30
Τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ/Προπώληση 10 ευρώ
Πληροφορίες: 6976793202
Προπώληση εισιτηρίων: VIVA.GR & στα ταμεία των κινηματοθεάτρων ΦΑΡΓΚΑΝΗ ART και ΚΟΛΟΣΣΑΙΟΝ

ΑΘHΝΑ
ΘΕΑΤΡΟ ΧΥΤΗΡΙΟ, Σάββατο 8 Φεβρουαρίου
Ώρα έναρξης: 21.00
Τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ/Προπώληση 10 ευρώ
Πληροφορίες: 2103412313 & 6976793202
Προπώληση εισιτηρίων: ticketplus.gr & στο ταμείο του θεάτρου

ΠΑΤΡΑ
ΘΕΑΤΡΟ ROYAL, Κυριακή 9 Φεβρουαρίου
Ώρα έναρξης: 20.30
Τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ/Προπώληση 10 ευρώ
Πληροφορίες: 6976793202
Προπώληση εισιτηρίων: Discover Bookstore, Γωνία του βιβλίου, Φάρος, Queen Cafe

Παραγωγή/ Οργάνωση: Αλέξανδρος Ζώης
Προβολή και Επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου-We Will