Η κόρη του, το πρώην μοντέλο, η Ελληνογαλλίδα Αλίς Δικαίου με την στήριξη του Ωδείου Αθηνών, επιμελήθηκε την πρώτη αφιερωματική εκδήλωση στον πατέρα της, τον Έλληνα παγκόσμιο βιολιστή, Νίκο Δικαίο με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.

Ο Νίκος Δικαίος (1919 – 1988) απόφοιτος του Ωδείου Αθηνών με το Α’ βραβείο ακολούθησε, ως υπότροφος, ανώτερες σπουδές στο Παρίσι. Πρώτο βιολί της Συμφωνικής Ορχήστρας του Ωδείου Αθηνών, της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της διάσημης ορχήστρας Lamoureux, ενώ κάθε χρόνο ήταν καλεσμένος από το Φεστιβάλ Αθηνών στο Ηρώδειο, με την Orchestre Nationale de Paris υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Jean Martinon.

Με τα αναρίθμητα ρεσιτάλ του στην Ελλάδα, τη Γαλλία, την Αγγλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία, την Τουρκία, την Αμερική, τον Καναδά, γοήτευε το φιλόμουσο κοινό και έδινε ζωντανά μαθήματα μουσικής παιδείας.

Την εκδήλωση προλόγισε η Λόλα Νταϊφά, σύμβουλος επικοινωνίας και συγγραφέας, ενώ η Χριστίνα Σάρρα, προϊσταμένη του τμήματος οργάνωσης και μελετών των ΓΑΚ, ανάγνωσε επιστολή της κας. Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, Πρέσβειρας Καλής Θελήσεως της Unesco, στην οποία μεταξύ άλλων, αναφέρετε χαρακτηριστικά ότι «Έλληνες σαν τον Νίκο Δικαίο, μας κάνουν περήφανους!»

Μετά την προβολή της αφιερωματικής ταινίας για τον Νίκο Δικαίο, του διεθνώς βραβευμένου σκηνοθέτη Αντώνη Κιούκα, ακολούθησε ομιλία του σκηνοθέτη, δίνοντας στη συνέχεια το λόγο στους Νίκο Τσούχλο Πρόεδρο του Ωδείου Αθηνών, τη Στέλλα Κουρμπανά, Έφορο Αρχείου Ωδείου Αθηνών, τη Βάλια Βράκα, Μουσικολόγο, υπεύθυνη Αρχείου Ελληνικής Μουσικής, Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής».

H σειρά των ομιλιών ολοκληρώθηκε από την ίδια την κόρη του βιολιστή, Αλίς Δικαίου.